:. PROGRAMY ROK SZKOLNY 2020!!! - nowe .:

UWAGA! Zapraszamy do zapoznania się z aktualną ofertą programów kulturalnych i edukacyjnych dla szkół w sezonie 2019/2020... ZAPRASZAMY!

"WIRTUALNE MUZEUM XX wieku"

WIRTUALNE MUZEUM XX wieku - to program z zakresu edukacji kulturalnej skierowany do młodzieży klas VII i VIII włochowskich szkół podstawowych, który poprowadzimy w filiach Domu Kultury Dzielnicy Włochy. Projekt na pewno zaspokoi potrzebę kontaktu ze sztuką ale jest to proces, który wymaga zaangażowania i chęci ze strony młodzieży.

Program „PAMIĘĆ OTWARTA NA JUTRO” - nowość!

Program „PAMIĘĆ OTWARTA NA JUTRO” jest adresowany do młodzieży ostatnich klas szkoły podstawowej uczącej się poza Warszawą. W programie z historii są lektury i tematy związane z II wojną światową. Chcemy poprzez ten program materiał podstawy programowej rozszerzyć i uzupełnić o wiedzę związaną z historią miejsca szczególnego dla utrwalania pamięci oraz walki i męczeństwa wielu polskich patriotów.

"TEATR z okienka - poznaj teatr lalki" - Warsztaty dla dzieci od 5 do 7 lat.

Teatr łączy elementy różnych sztuk, tworząc niewyczerpane możliwości zabawy i nauki jednocześnie. Korzystając z modelu dydaktycznego oraz z tak dobrego momentu rozwoju dziecka w wieku wczesnoszkolnym, możemy: zachęcić, nauczyć, pokazać teatr...

WEŹ TO SPOSOBEM - warsztaty technik pamięci dla klas IV - VII szkół podstawowych - III edycja

Cel programu "WEŹ TO SPOSOBEM..." NAUCZYĆ SIĘ UCZYĆ. Podczas warsztatów pokażemy uczniom klas IV- VII szkół podstawowych: Jak uczyć się kilka razy szybciej?; Jak zapamiętywać trwale i wdrażać wiedzę w praktyce?; Jak i po co trenować pamięć? Jak przygotować się do wdrożenia motywacji i wytrwałości w nauce?; Warsztaty podzielimy na dwie części: teoretyczną i praktyczną z instruktarzem prostych narzędzi w ćwiczeniach technik pamięci.

WARSZAWA W RÓŻNYCH STYLACH - reportaż - to program z zakresu edukacji kulturalnej dla szkół ponadpodstawowych

Warszawa w różnych STYLACH - reportaż to program z zakresu edukacji kulturalnej dla szkół ponadpodstawowych,którego celem jest zdobycie umiejętności: rozpoznania, nazwania i scharakteryzowania stylów w sztuce od baroku do symbolizmu.

3/4- WARSZTATY Z PIERWSZEJ POMOCY PRZEDMED. DLA KLAS VII- VIII

MAMY tylko 3 - do 4 minut, aby uratować życie i zdrowie człowieka z zatrzymaniem pracy serca - KARETKA dojedzie za 8 do 15 minut - Warszawa to duże miasto! Musimy działać i mieć MOC, aby bez wahania podjąć resuscytacje. Niestety z danych wynika, że tylko 15 na 100 osób podejmie się RATOWANIA - dlaczego? Dane są wstrząsające: "Na tle państw europejskich świadomość Polaków w zakresie udzielania pierwszej pomocy nie wypada najlepiej..."

WARSZAWA 1939 - program z zakresu edukacji historycznej dla klas VII-VIII

WARSZAWA 1939 - program z zakresu edukacji historycznej dla klas VII-VIII szkół podstawowych” jest związany z 80 rocznicą wybuchu II wojny światowej. Program realizowany w Muzeum Więzienia Pawiak przy ul. Dzielna 24/26 -w miejscu autentycznym z bogatą ekspozycją dokumentującą historię okupowanej Warszawy i losy jej mieszkańców od 1939 do 1944 roku.