"Jedzie, jedzie na Kasztance - muzyką przez historię"

"Jedzie, jedzie na Kasztance - muzyką przez historię" - Projekt przygotowany dla uczczenia 100 rocznicy odzyskania Niepodległości, adresowany do dzieci i młodzieży szkół podstawowychklas IV – VI. Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy.

Zapraszamy do wzięcia udziału w bezpłatnym projekcie  "Jedzie, jedzie na Kasztance- muzyką przez historię", który został przygotowany dla uczczenia 100 rocznicy odzyskania Niepodległości i jest adresowany do dzieci i młodzieży szkół podstawowychklas IV – VI. Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy.

"Kulturę polską ożywiły pieśni żołnierskie" wspominał Marszałek Józef Piłsudski. Tym bardziej, że Legiony pełne były ARTYSTÓW, którzy budowali świadomość narodową poprzez: melodie, rym i serce. Na  słowach piosenek legionowych można uczyć się nie tylko o ludziach tamtej epoki, ale także o wydarzeniach historycznych.

Przy pomocy muzyki a także gawędy, chcemy zapoznać dzieci i młodzież z historią pieśni legionowych oraz z jej bohaterami.

Naszym celem jest aby program "Jedzie, jedzie na Kasztance..." był przyjemną lekcją muzyki  i historii o odzyskaniu Niepodległości. Tym bardziej, że będzie to spotkanie z dyrygentem, aranżerem i muzykiem odnoszącym duże sukcesy i współpracującym z wieloma znakomitymi chórami w Warszawie – Pawłem Choiną a gawędę i naukę pieśni poprowadzi baryton Sebastian Boguszewski z Filharmonii Narodowej w Warszawie. Mamy też nadzieję, że wspólnie „przerobimy” ciekawą lekcję historii,bo każda pieśń to opowieść a w jej fabule ważne treści, często pokazane bardzo współcześnie żartem i serio.

Zgodnie z podstawą programową MEN nasz program będzie dla uczniów w formie:

koncertu, w sali koncertowej - szkole muzycznej, propagował będzie wartość muzyki jako dziedzictwa narodowego, będzie interdyscyplinarny oraz będzie włączał w działanie uczestników / wspólne śpiewanie/, będzie także spotkaniem z artystami oraz z historią ważnych pieśni patriotycznych z okresu odzyskania Niepodległości. Działania realizować będziemy w Szkole Muzycznej im. Henryka Wieniawskiego przy ul. Globusowej 24.

Zaproszenie (pobierz)

Zgłoszenia przyjmujemy– e-mailem: fundacjaart.reif@gmail.com

Maria Reif - Fundacja ART.

Program współfinansuje Dzielnica Włochy m. st. Warszawy.