Aktualności » :. DLA SZKÓŁ / DLA UCZNIÓW / DLA MŁODZIEŻY - OFERTA PROGRAMÓW! .:

„Z KULTURĄ na podium” – warsztaty umiejętności kulturalnych dla szkół Gminy Michałowice (dla uczniów klas IV- VII szkół podstawowych)

Szanowni Państwo, proponujemy realizacje w Państwa szkołach  projektu  „Z KULTURĄ na podium” – warsztaty umiejętności kulturalnych dla uczniów klas IV- VII szkół podstawowych.  BEZPŁATNE.

Zanik zasad kultury widoczny jest na każdym kroku. Nabywanie norm społecznych, to długi proces ale ważny, bo wkrótce zaważy na powodzeniu w życiu osobistym i zawodowym młodego człowieka. Coraz częściej spotykamy się z ignorancją w zasadach zwykłych relacji międzyludzkich. A co dopiero, kiedy zaczynamy dostrzegać coraz większą wokół siebie różnorodność kulturową np. w szkołach czy w pracy.

Celem statutowym Fundacji ART jest rozwój i promocja kultury, w tym promocja edukacji kulturalnej a także wsparcie rodziny i szkół w wychowaniu dla kultury i kształceniu młodego pokolenia.

Program "Z KULTURĄ na podium" odpowiada potrzebie czasu. W szkołach wielokulturowość jest faktem. Dlatego trzeba dać uczniom narzędzia do zachowania i zrozumienia własnej tożsamości kulturowej ale i szacunku do innych a także zainspirowania naturalnej ciekawości, która pomoże im w nawiązywaniu wspólnego języka z rówieśnikami. W XXI wieku wielokulturowość staje się bardzo ważnym tematem naszego współżycia z innymi kulturami i narodowościami dlatego warto o tym z dziećmi rozmawiać.

Nasze doświadczenie w pracy w szkołach wyraźnie dowodzi, że jest potrzeba realizacji takich warsztatów. Wielokrotnie pracowaliśmy z zespołami klasowymi, w których dzieci polskie uczą się razem z kolegami z Korei, Wietnamu, Ukrainy, Białorusi, Armenii (Ormianie),Czeczenii, Rosji itd. Wielokulturowość staje się powszechna nie tylko w naszych szkołach ale także na stanowiskach pracy.

Porozmawiamy o:

1. szacunku i tolerancji,,
2. formach zachowania,
3.  komunikacji pokoleniowej i międzypokoleniowej,
4. identyfikacji kulturowej,
5. walorach różnorodności kulturowej,
6. tradycjach,
7. regionalizmach oraz subkulturach.

Pobierz zaproszenie!

Zajęcia będą trwały 1,5 godziny / dwie jednostki lekcyjne/ a ich przebieg uporządkujemy przy pomocy prezentacji.
Warsztaty będą interaktywne, zaplanowaliśmy zarówno pracę całej klasy, jak i grupy oraz prace indywidualną ucznia.

Prosimy o zamówienia mailowe. Po Państwa mailowym zgłoszeniu zaproponujemy Państwu termin i omówimy szczegóły naszych zajęć. Kontakt : fundacjaart.reif@gmail.com  tel. 607 139 310