Aktualności » :. DLA SZKÓŁ / DLA UCZNIÓW / DLA MŁODZIEŻY - OFERTA PROGRAMÓW! .:

WARSZAWA W RÓŻNYCH STYLACH - reportaż - to program z zakresu edukacji kulturalnej dla szkół ponadpodstawowych

"Warszawa w różnych STYLACH - reportaż" to program z zakresu edukacji kulturalnej dla szkół ponadpodstawowych,którego celem jest zdobycie umiejętności: rozpoznania, nazwania i scharakteryzowania stylów w sztuce od baroku do symbolizmu.

CEL programu,
podniesienie wiedzy młodzieży z zakresu historii sztuki oraz stylów w twórczości malarskiej i literackiej na podstawie dziełprzedstawiających Warszawę od XVIII do XX wieku.

Rozpoznanie stylu w sztuce, odszukanie go w realu, wyszukanie przeciwieństw czy podobieństw jest zawiłe i przysparzanie tylko uczniom wielu trudności.
Dlatego w ankietach ewaluacyjnych, które wypełniają nauczyciele, po naszych programach prowadzonych w MuzeumNarodowym w Warszawie, bardzo często pojawia się prośba o realizację projektu omawiającego style w sztuce.

Podejmiemy więc ten temat w programie "Warszawa w rożnych stylach - reportaż" pokażemy uczniom:
- jak rozpoznawać cechy stylu,
- jak doszukiwać się charakterystyczności w ramach epoki,
- co to jest kreacja artystyczna zmieniająca lub łącząca style,
- jakie są środki wyrazu w rożnych rodzajach sztuk,
- gdzie szukać symboli, znaków pomagających w rozpoznaniu stylu,
- czym kiedyś była komunikacja i skąd dopływały nurty, style, moda, awangarda artystyczna,
- przyjrzymy się, czy dziś artyści też szukają stylu i naśladują sztukę minionych epok,
- czy wszystko już było i kopiujemy ? Czy można znaleźć nowe tematy, nową funkcje sztuki i nowe środki wyrazu a jeżelitak, to gdzie i jakie?
- czy sztuka końca XVIII wieku łączy się z tą z XXI wieku?

Aby przedstawić te różnice i podobieństwa oraz poszczególne elementy stylu, warto sięgnąć po temat łączący iprzedstawić go, w perspektywie kilku wieków,. Stąd najlepszym tematem naszym zdaniem, będzie Warszawa.
Na szczęście w dziełach sztuki, prezentowanych w galeriach Muzeum Narodowego w Warszawie, można odnaleźćróżnorodne widoki stolicy. Dzieła te powstały w różnych czasach i reprezentują różnorodne style artystyczne, malowanebyły przez artystów przybywających do Polski z wielu krajów europejskich oraz Polaków kształcących się w artystycznychuczelniach w Monachium, Rzymie czy Paryżu.

Sztuka Warszawy i sztuka warszawska od końca XVIII wieku to przykład: wielokulturowości, bogactwa nurtów i stylu orazindywidualności artystycznych inicjujących lub rozwijających kulturę i sztukę nie tylko plastyczną w salonach Europy.

POBIERZ INFORMACJĘ!

Zajęcia trwają dwie godziny i są dla klas bezpłatne.

Program realizowany przy współfinansowaniu Miasta Stołecznego Warszawy Biura Edukacji.

Terminy ze szkołami ustalamy po otrzymaniu od Państwa zgłoszenia na adres mailowy fundacjaart.reif@gmail.com

Maria Reif
Fundacja ART.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi programami Fundacji ART. www.fundacjaartfreeart.pl