Aktualności » :. DLA SZKÓŁ / DLA UCZNIÓW / DLA MŁODZIEŻY - OFERTA PROGRAMÓW! .:

WARSZAWA 1939 - program z zakresu edukacji historycznej dla klas VII-VIII

"WARSZAWA 1939 - program z zakresu edukacji historycznej dla klas VII-VIII szkół podstawowych” jest związany z 80 rocznicą wybuchu II wojny światowej.

Program realizowany w Muzeum Więzienia Pawiak przy ul. Dzielna 24/26 -w miejscu autentycznym z bogatą ekspozycją dokumentującą historię okupowanej Warszawy i losy jej mieszkańców od 1939 do 1944 roku.

W ramach programu przeprowadzimy:
1. wykład kustosza - obrona, kapitulacja i losy mieszkańców stolicy od 1939 do 1944,
2. przedstawienie „TRZEBA TRWAĆ”- oparte na dokumentacji ze źródeł historycznych oraz na literaturze okresu wojny / w tym zpamiętników byłych więźniów /,
3. zwiedzanie Muzeum Więzienia Pawiak z przewodnikiem- historykiem.

3 października 1939 r. Niemcy rozpoczęli aresztowania polskich przywódców i działaczy patriotycznych z rożnychugrupowań politycznych po to, aby od marca 1940 r. w tzw. " warszawskim pierścieniu śmierci" dokonywać brutalnychegzekucji. Do terroru i ujarzmienia mieszkańców Warszawy potrzebowali aresztu śledczego Gestapo w Al. Szucha oraz największego więzienia na okupowanych terenach przy ul. Pawiej.
W podręcznikach szkolnych do historii jest zbyt mało informacji o terrorze w jakim musieli żyć mieszkańcy Warszawy wczasie II wojny światowej. Polacy byli prześladowani na każdym kroku, życie w takich warunkach byłonie do zniesienia.

CEL GŁÓWNY programu to wsparcie edukacji historycznej uczniów klas VII- VIII szkół podstawowych dotyczącej sytuacjimieszkańców okupowanej Warszawy od 1939 do 1944 .

Program będzie dla uczniów:
1. lekcją historii w autentycznym miejscu wśród prawdziwych eksponatów,
2. poszerzeniem wiedzy,
3. pokazaniem nowego źródła przekazu – na podstawie dokumentów historycznych -ekspozycja
4. poszerzeniem wiedzy dotyczącej historii stolicy,
5. stworzeniem możliwości zwiedzenia Muzeum Więzienia Pawiak z pomocą przewodników.

Program "WARSZAWA 1939..." na także następujące zadania:
1.wzbudzić szacunek do Kombatantów, Powstańców Warszawskich, żołnierzy różnych formacji,
2. szacunek do miejsc pamięci,
3. poszerzyć wiedzę o wybuchu II wojny światowej - geneza i skutki wojny,
4. przypomnieć o właściwym zachowaniu podczas uroczystości patriotycznych.

Zadanie będziemy realizować dla szkół podstawowych klas VII- VIII po uzgodnieniu terminów z dyrektorami szkół.

Zajęcia trwają dwie godziny i są dla klas bezpłatne.

POBIERZ INFORMACJĘ!

Program realizowany przy współfinansowaniu Miasta Stołecznego Warszawy Biura Edukacji.

Terminy ze szkołami ustalamy po otrzymaniu od Państwa zgłoszenia na adres mailowy fundacjaart.reif@gmail.com

Maria Reif
Fundacja ART.