Projekty

Warszawa piórem i pędzlem w Muzeum Historycznym m.st. Warszawy

Happeningi historyczno-plastyczne według Jana Matejki
dla gimnazjów i liceów realizowane w ramach Europejskiego Roku Kreatywności i Innowacyjności

w Muzeum Historycznym m. st. Warszawy
Dziedziniec Lapidarium

Happeningi historyczno-plastyczne „Warszawa piórem i pędzlem” to cykl widowisk plenerowych w Muzeum Historycznym m.st. Warszawy (dziedziniec Lapidarium), adresowany do młodzieży warszawskich gimnazjów i liceów.
Inspirowani malarstwem Jana Matejki, przedstawimy ważne dla Warszawy i Polski wydarzenia historyczne.
Obrazy, które przedstawimy to kopie dzieł Matejki powiększone do wymiarów 6m x 4m. Kustosz Zamku Królewskiego przybliży młodzieży tło historyczne i opowie o najważniejszych postaciach namalowanych przez Mistrza.
Poprzez „żywą lekcję historii” chcemy przedstawić cienie i blaski najważniejszych dla Warszawy, Polski i Europy wydarzeń, jakimi niewątpliwie była próba reformy kraju w kierunku demokracji i rozwoju kultury, rozbudzenie świadomości obywatelskiej oraz edukacji narodowej.
Każdemu obrazowi towarzyszą utwory literackie, przedstawiane przez aktorów wcielający się w historyczne postaci namalowane przez Matejkę. Dzięki temu młodzież pozna język i styl epoki oraz dzieła literackie, stanowiące narodowe dziedzictwo.

W jednym happeningu na dziedzińcu Muzeum Historycznego, może wziąć udział do 250 osób, czyli około 10 klas.  Z uwagi na ograniczona liczbę happeningów prosimy o jak najszybszą rezerwację poprzez pisemne zgłoszenie pod nr fax. 022 612 12 67.

Zajęcia finansuje  m.st. Warszawa - Biuro Edukacji, dlatego są dla szkół bezpłatne!!!

Zapraszamy:
- 6 maja  10:00 i 12:00 Konstytucja 3 Maja

- 12 maja  10:00 i 12:00 Komisja Edukacji

- 9 czerwca 10:00 i 12:00 Rejtan

Rezerwacja : fax. 022 612 12 67
Informacja : 607 139 310

Galeria zdjęć z imprez  "Warszawa piórem i pędzlem"