Aktualności » :. DLA SZKÓŁ / DLA UCZNIÓW / DLA MŁODZIEŻY - OFERTA PROGRAMÓW! .:

"WIRTUALNE MUZEUM XX wieku"

"WIRTUALNE MUZEUM XX wieku" - zajęcia dla klas VII I VIII szkół podstawowych Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy.

Postawimy pytania np. po co nam sztuka, co mówi sztuka, czym sztuka jest dla nas?

"WIRTUALNE MUZEUM XX wieku..." to program z zakresu edukacji kulturalnej skierowany do młodzieży klas VII i VIII włochowskich szkół podstawowych, który poprowadzimy w filiach Domu Kultury Dzielnicy Włochy.
Projekt na pewno zaspokoi potrzebę kontaktu ze sztuką ale jest to proces, który wymaga zaangażowania i chęci ze strony młodzieży.

Dlatego podczas warsztatów rozmawiać będziemy z młodzieżą tak, aby to ona znajdowała odpowiedzi i czerpałasatysfakcję ze spotkania ze sztuka. Warsztaty dotyczyć będą sztuki XX wieku. Młodzież może uważać ten temat zaarchaiczny. Jednak przygotowana przez nas prezentacja multimedialna od razu sprostuje to nastawienie.
Pokażemy sztukę, w której żyje MŁODZIEŻ, którą widzą na co dzień ale inaczej. Zachęcimy do podróży w głąb XX wieku. Wyostrzymy wzrokna podobieństwa i przeciwieństwa z trendami XXI wieku.

WIRTUALNE MUZEUM jest wstępem do zdobycia elementarnej umiejętności patrzenia na sztukę rozumienia jej.Wykształcenia wrażliwości, spostrzegawczości i krytycznego myślenia pod okiem fachowca- kustosza MuzeumNarodowego w Warszawie to zadanie będzie bardzo inspirujące / wykład, prezentacja/ . Warsztaty poprowadzi takżeanimator - pytania, rozmowa, teksty literackie, zadania, ankiety/.

Z założenia program pokaże sztukę XX wieku. To czas kiedy sztuka przekształca rzeczywistość a nie ją naśladuję,buduje ją na nowo. Wiek XX to czas awangard i zupełnie nowej estetyki. Twórcy zaczęli odrywać sztukę od dawnych jejfunkcji. Sztuka staje się wyzwolona, gwałtowna, poszukująca obrazu świata nie opartego na realizmie a zdeformowanego.Ale jednocześnie i taka, która podąża za historią człowieka i jego losu.XX wiek to czas manifestów artystycznych, abstrakcji, autokomentarzy, refleksji nad sztuką.

Przedstawimy kilkuświatowych artystów w dziedzinie plastyki ale głównie skupimy się na sztuce polskiej. Przedstawimy dzieła: TytusaCzyżewskiego, braci Pronaszko, Stanisława Ignacego Witkiewicza, Xawerego Dunikowskiego, Zofii Stryjeńskiej, WładysławaSkoczylasa, Władysława Strzemińskiego, Jana Cybisa, Józefa Czapskiego, Tadeusza Kantora czy Katarzyny Kozyry.

Polska sztuka XX wieku jest bardzo ciekawa i różnorodna, więc jesteśmy pewni, że warsztaty będą ciekawą WIRTUALNĄwyprawą wzbogacającą wiedzę i wrażliwość uczniów Dzielnicy Włochy.

Na pewno zachęcimy młodzież do odwiedzenia muzeów i obejrzenia oryginałów.

Program realizowany przy współfinansowaniu  Dzielnicy Włochy m. st. Warszawy

Terminy ze szkołami ustalamy po otrzymaniu od Państwa zgłoszenia chęci uczestniczenia w zajęciach  na adres mailowy fundacjaart.reif@gmail.com