Aktualności » :. DLA SZKÓŁ / DLA UCZNIÓW / DLA MŁODZIEŻY - OFERTA PROGRAMÓW! .:

Program „PAMIĘĆ OTWARTA NA JUTRO” - nowość!

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art.80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r o grach hazardowych.

Program „PAMIĘĆ OTWARTA NA JUTRO”  jest adresowany do młodzieży ostatnich klas szkoły podstawowej uczącej się poza Warszawą.

Pobierz prezentację

W programie z historii są lektury i tematy związane z II wojną światową. Chcemy poprzez ten program materiał podstawy programowej rozszerzyć i uzupełnić o wiedzę związaną z historią miejsca szczególnego dla utrwalania pamięci oraz walki i męczeństwa wielu polskich patriotów.

Celem programu jest podniesienie wiedzy o ważnych miejscach pamięci świadczących o historii II wojny światowej, a także przekazanie zasobu wiedzy o polityce okupacyjnej Niemców wobec ludności cywilnej Polski. Jest jednym z najważniejszych POMNIKÓW HISTORII w Warszawie. Żadna informacja czy zdjęcie w podręczniku nie zastąpi żywej lekcji historii w miejscu autentycznym, nie opowie o wydarzeniach historycznych, zwłaszcza tych, które są tak istotne i będą ważne DZISIAJ I JUTRO.

Tylko PAMIĘĆ żywa, zaangażowana emocjonalnie ma szansę być przekazana w sposób trwały następnym pokoleniom

Przygotowana przez nas lekcja będzie się składała z:
- wykładu historyka - kustosza, któremu będzie towarzyszyła oprawa materiałów dokumentalnych- zdjęć archiwalnych, unikatowych listów, grypsów, plakatów,
 - oprowadzania w przestrzeni ekspozycji Muzeum Więzienia Pawiak przez dwóch przewodników- historyków,
- przytoczonych narracji  świadków historii wybrane ze wspomnień byłych więźniów Pawiaka, osób represjonowanych byłych więźniów obozów koncentracyjnych- aktor.

UNIKATOWA lekcja historii i patriotyzmu.
1. odbędzie się w autentycznym miejscu wśród prawdziwych eksponatów,
2. przekażemy materiały dydaktyczne nauczycielom,
3. poprzez relacje Świadków Historii stworzenie źródła przekazu wiedzy żywej i prawdziwej dla wzbudzenia więzi pokoleniowej i szacunku do miejsc pamięci,
4. przedstawienie źródeł do analizy faktów / kształcenie umiejętności wyciągania wniosków, krytycznego myślenia, szukania kilku źródeł historycznych, potwierdzania zdobytych informacji/.

Zajęcia są bezpłatne.

Grupy przyjeżdżają na swój koszt. W zajęciach mogą wziąć udział 2 klasy.
Zgłoszenia do udziału w programie prosimy przesyłać na adres fundacjaart.reif@gmail.com
Będą one potwierdzane z jednoczesnym wyznaczeniem terminu. Ilość  lekcji jest ograniczona.

Przy zgłoszeniu prosimy o podanie:
1. Nazwy szkoły / numeru, adresu, kontaktu mailowego.
2. Imienia i nazwiska oraz tel. komórkowego nauczyciela – opiekuna grupy.
3. Sugerowanego przez Państwa terminu.

Pobierz informację

Z poważaniem Maria Reif  Fundacja ART.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.