„Akcja WIĘŹ - program na rzecz kombatantów m. st. Warszawy

„Akcja WIĘŹ - program na rzecz kombatantów m. st. Warszawy to działania skierowane do:

Żołnierzy Powstania Warszawskiego,
byłych więźniów więzień i obozów koncentracyjnych,
Żołnierzy AK,
Kombatantów innych formacji walczących w okresie II wojny światowej.

Przy realizacji programu współpracujemy z:
1. Polskim Związkiem byłych Więźniów Politycznych Hitlerowskich Więzień i Obozów Koncentracyjnych / zrzeszającym także Powstańców Warszawskich/, Kołem byłych Więźniów Pawiaka,
2. Muzeum Niepodległości w Warszawie oraz z oddziałem Muzeum Więzienia Pawiak.

„Akcja WIĘŹ”, to działania pomocowe i społeczne skierowane do Kombatantów to nasza powinność i zaszczyt. Głównym celem programu jest utrzymanie samodzielności oraz wsparcie żołnierzy biorących udział w Powstaniu Warszawskim oraz innych kombatantów i osób represjonowanych w okresie II wojny światowej mieszkających na terenie m. st. Warszawy.

Działania projektu służyć będą  Kombatantom w dwóch zakresach:
- codziennego funkcjonowania – pomocy w miejscu zamieszkania według zdiagnozowanych potrzeb,
- spotkań integracyjnych oraz międzypokoleniowych z młodzieżą a także uroczystości związane ze świętami.
Program realizujemy zgodnie z założeniami uchwały Rady m. st. Warszawy nr LXXII/1870/2013 z 5.12.2013 r w  szczególności w Cel 1 Programu- zwiększenie aktywności społecznej i Cel 3 Programu- Utrzymanie samodzielności Seniorów.

Pobierz ulotkę!

Poprzez działania programu „AKCJA WIĘŹ” chcemy kultywować pamięć o wydarzeniach II wojny światowej, w tym wydarzeniach związanych z Powstaniem Warszawskim. Program będzie łączyć mieszkańców Warszawy ze środowiskami kombatanckimi. Poprzez pomoc w codziennym życiu będziemy bliżej i szybciej aby pomóc i wesprzeć.

Kontakt z nami:
Maria Reif -  607 139 310 – koordynator: fundacjaart.reif@gmail.com
Małgorzata Brokman - 721 24 24 84 – koordynator: malgorzata.brokman@gmail.com

Fundacja ART.

Program współfinansowany przez Miasto Stołeczne Warszawę.