Dialogi o NIEPODLEGŁEJ… - dla szkół ponadpodstawowych

„Dialogi o NIEPODLEGŁEJ… - patriotyzm w świadomości młodych warszawiaków”
PROGRAM ADRESOWANY DO SZKÓŁ PONADPODSTAWOWYCH

Dialogi o NIEPODLEGŁEJ - patriotyzm w świadomości młodych warszawiaków” będzie projektem wpisującym się w edukację: historyczną, patriotyczną i obywatelską. Poprzez wiedzę z wydarzeń związanych z historią Polaków w latach 1914-1944, chcemy przeanalizować, co oznaczał patriotyzm w życiu naszych przodków, poczynając od młodych Legionistów, a kończąc na Powstańcach warszawskich – JAKIE BYŁY WZORCE WYCHOWAWCZE, które tak silnie związały młode pokolenie z Ojczyzną, dając tak liczne przykłady postaw wzorcowo patriotycznych i heroicznych.

Program „Dialogi o NIEPODLEGŁEJ…” będzie dwugłosem historyka i badacza literatury, którzy na oczach młodzieży odbędą debatę, przeprowadzając dialog o jednym z najtrudniejszych okresów
historycznych naszego kraju.

Chcemy w ten sposób pobudzić refleksję współczesnego nastolatka zadając mu następujące pytania w części warsztatowej spotkania:

CO JA ROBIĘ dla Ojczyzny?
• jakie rocznice obchodzę i dlaczego?
• jakie formy obchodów są dla mnie znaczące, ważne i twórcze ?
• komu i dlaczego należy stawiać pomniki ?
• jakie wzorce patriotyczne w sztuce / literaturze, muzyce, sztukach plastycznych / są mi bliskie?

Program podzielimy na części:
1. Tło historyczne i dzieje Polaków od 1914-1944.
2. Wzorce wychowawcze pokolenia I i II wojny światowej.
3. Dwugłos w literaturze i sztuce o ideale postaw patriotycznych.
4. Korzenie wychowawcze w/w okresie w polskich rodzinach, szkołach, organizacjachect.
5. Warsztaty – NIEPODLEGŁA DZIŚ- moje daty, moje rocznice, moje znaki, moje wzorce / praca z arkuszem edukacyjnym w grupach /.

Wstęp WOLNY!!!

Terminy ze szkołami ustalamy po otrzymaniu od Państwa zgłoszenia na adres mailowy fundacjaart.reif@gmail.com

Program realizowany przy współfinansowaniu Miasta Stołecznego Warszawy Biuro Edukacji.
Partnerem projektu jest Muzeum Niepodległości w Warszawie.

Zapraszamy do zapoznania się z innymi programami