RAVENSBRÜCK - O WIĘCEJ NIŻ ŻYCIE - 15 kwietnia 2015 r.

Marszałek Senatu Rzeczypospolitej Polskiej Bogdan Borusewicz, Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, Dyrektor Muzeum Niepodległości dr Tadeusz Skoczek, serdecznie zapraszają na spotkanie z dr Wandą Półtawska w ramach obchodów 70. rocznicy wyzwolenia obozu koncentracyjnego w Ravensbrück.

RAVENSBRUCK - O WIĘCEJ NIŻ ŻYCIE

15 kwietnia 2015 r., godz. 17.00
Muzeum Niepodległości [Pałac Przebendowskich/Radziwiłłów]
Aleja Solidarności 62, Warszawa
Wstęp wolny!

Pobierz zaproszenie!

DR WANDA PÓŁTAWSKA
Aresztowana przez gestapo w lutym 1941 r., w wieku 19 lat, za działalność patriotyczną w Szarych Szeregach i więziona na Zamku Lubelskim, została 22 września 1941 r. wywieziona do KL Ravensbrück /nr 7709/, z wyrokiem śmierci w transporcie lubelskim i poddana tam nieludzkim eksperymentom pseudomedycznym. Cztery lata przeżyte w obozie koncentracyjnym Pani Doktor nazywa czasem swoich "rekolekcji zamkniętych".
Doktor Półtawska, lekarz psychiatra, przez ponad 50 lat bardzo blisko współpracowała z księdzem Karolem Wojtyłą - biskupem, kardynałem i papieżem - na rzecz obrony życia oraz godności małżeństwa i rodziny. Współpracę tę rozpoczynała od walki z aborcją. Poświęciła się poradnictwu małżeńskiemu i rodzinnemu. Zorganizowała Instytut Teologii Rodziny przy obecnym Uniwersytecie Jana Pawła II w Krakowie i kierowała nim przez 33 lata. Była przez dziesięciolecia „osobistym ekspertem" księdza Karola Wojtyły - Jana Pawła II w dziedzinie „Humanae Vitae"- bioetyki, wychowania młodzieży do „pięknej miłości" i medycyny pastoralnej.
Doktor Półtawska od blisko 60 lat przyswaja ludziom w Polsce i na świecie antropologię Karola Wojtyły i powtarza zdanie, którym Jan Paweł II podsumował swoją naukę: "Wszystkie problemy indywidualne człowieka, problemy rodziny, narodu, ludzkości rozwiązuje Genealogia Divina - Boże pochodzenie człowieka".
Pani Doktor nie ustaje też w wysiłkach, by zorganizować lekarzy do obrony życia i pracy w duszpasterstwie rodzin.
Doktor Wanda Półtawska napisała wiele książek, m.in.: "I boję się snów" /pamiętnik z obozu w Ravensbriick, pierwotnie zatytułowany „O więcej niż życie"/, „Stare rachunki"; „Eros et iuventusl"; „Z prądem i pod prąd"; „Przed nami miłość'; „By rodzina była Bogiem silna"; Jeden pokój" oraz „Beskidzkie rekolekcje - Dzieje przyjaźni księdza Karola Wojtyły z rodziną Półtawskich".