PRAWA i OBOWIĄZKI JEDNOSTKI w PAŃSTWIE DEMOKRATYCZNYM

To projekt edukacji obywatelskiej skierowany do młodzieży warszawskich gimnazjów i liceów. Program poszerza wiedzę z zakresu struktur demokratycznych w Polsce, praw i obowiązków wynikających z konstytucji jak i form uczestnictwa obywatela w życiu społecznym kraju. Chcemy przy pomocy tych zajęć przedstawić młodzieży konieczność podnoszenia ich świadomości i wiedzy, która pozwoli w przyszłości na lepsze zarządzanie państwem dla dobra wszystkich obywateli.

Zajęcia odbywać się będą w Biurze Komunikacji Społecznej Kancelarii Senatu przy ul. Smolnej 12 i będą multimedialne i warsztatowe.

Program wpisuje się w kilka ważnych rocznic jakie w 2014 roku obchodzimy. Na pewno jest to 25 lecie częściowo wolnych wyborów, jak również 25 lecie przywrócenia drugiej izby parlamentu - Senatu, oraz  10 rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej.

Te liczne ważne rocznice powinny wzmocnić, naszym zdaniem, kształcenie młodego społeczeństwa w duchu odpowiedzialnej i samorządowej postawy wobec spraw obywatelskich.
Młodzież ma obowiązek znać i rozumieć konieczność wspólnoty jaką powinno być demokratyczne społeczeństwo, a troskę o wspólne dobro przedkładać nad swoje egoistyczne interesy.

Dodatkowo celem naszego projektu jest wzmocnienie wśród młodzieży świadomości swoich praw i obowiązków wobec kraju i dla kraju.
Wkrótce wybory na różnych szczeblach władzy, dlatego tym bardziej jest nam potrzebna edukacja tych, którzy będą mieli prawo i przywilej oddać swój głos dla dobra wspólnego.
Zajęcia będą dla młodzieży bezpłatne.

Przyczyny, dla których warto wziąć udział w projekcie:

- uzyskanie umiejętności rozumienia zapisów w ustawach (szczególnie konstytucji),
- zrozumienie roli obywatela w życiu publicznym,
- utrwalenie postaw obywatelskich,
- uzupełnianie wiedzy dotyczącej funkcjonowania władzy,
- zwiększenie zaangażowania młodych ludzi w życie publiczne,
- stworzenie podstaw do samoorganizacji,
- propagowanie inicjatyw  i działań na rzecz rozwoju społeczeństwa demokratycznego,
- wspomaganie rozwoju osobistego i społecznego młodzieży w oparciu o zapisy konstytucyjne,
- uświadomienie, jak dużą rolę odgrywa „praktykowanie demokracji” na każdym poziomie: począwszy od najbliższego obywatelowi: lokalnego, aż po poziom centralny.

Program współfinansowany przez m. st. Warszawę Biuro Edukacji, Partner projektu Biuro Komunikacji Społecznej Kancelarii Senatu, autor i organizator Fundacja ART.

Wstęp wolny!

Zapisy poprzez kontakt mailowy fundacjaart.reif@gmail.com

Zapraszamy!

Maria Reif
Fundacja ART.
Kontakt : fundacjaart.reif@gmail.com, 607 139 310 www.fundacjaARTfreeart.pl

.:: 194017 odwiedzin na stronie ::.