3 maja 2012 - Koncert "Witaj Maj" - cykl: MYŚLĄC OJCZYZNA… Jan Paweł II

Składamy gorące podziękowania Urzędowi Dzielnicy Bielany m. st. Warszawy oraz Parafii Zesłania Ducha Świetego przy ul. Broniewskiego 44, za pomoc w zorganizowaniu koncertu dla uczczenia rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja.

"Kto Ojczyźnie służy, sam sobie służy, bo w Niej jest wszystko co dobre..."

[fragment kazania "O miłości ku Ojczyźnie" Ks. Piotra Skargi.]

MYŚLĄC OJCZYZNA… Jan Paweł II

Serdecznie zapraszamy 3.05.2012 o godz. 14.00 na koncert
z okazji uchwalenia Konstytucji 3 Maja "Witaj Maj"
w Parafii Zesłania Ducha Świętego przy ul. Broniewskiego 44 na Bielanach

„Myśląc Ojczyzna” jest tytułem cyklu  koncertów zaczerpniętym z wiersza Jana Pawła II i jego rozważań o Polsce. Niestety zauważamy, że coraz częściej gubimy sensy ważnych przesłań Jana Pawła II zwłaszcza tych przekazywanych nam w okresie odzyskiwania przez Polskę Niepodległości. Zapominamy co i po co mówił Papież Jan Paweł II. Ubiegłoroczna beatyfikacja przypominała w skrótach ulubione przez media cytaty, które się stały kamieniem milowym ale przecież wiemy, jak mało wiemy, o napisanych przez Ojca Świętego dziełach i jak mało wiemy, o jego twórczości głębokiej i bardzo ludzkiej.

Coraz częściej obserwujemy ogromne braki w popularyzowaniu wartości patriotycznych. Organizowane są nawet konkursy na nowoczesny sposób okazywania patriotyzmu. Naszym zdaniem sprawa jest prosta. Są pokolenia, od których uczyliśmy się zachowań i postawy godnej miana Polaka. Uczono nas tego w rodzinach, w szkole, w kościele, na ulicach wszędzie tam, gdzie znak czy symbol, czy pieśń mogła przypomnieć o wartościach ponad czasowych i najważniejszych. Teraz musimy poprzez naszą postawę przekazać to najmłodszym pokoleniom. Jak to zrobić, skoro pokolenie dzisiejszych rodziców nie pamięta traumy wojny, niektórzy nawet nie pamiętają stanu wojennego, nie pamiętają reżimu komunistycznego – nie pamiętają albo nie chcą pamiętać. Zmieniają się czasy i pokolenia, ale historii Ojczyzny nie można nie znać. Jedną z najpiękniejszych kart tej historii było uchwalenie Konstytucji 3 Maja, chcemy to wydarzenie przypomnieć poprzez koncert i oprawę słowną na którą złożą się teksty napisane przez Błogosławionego Jana Pawła II.

W koncercie "Witaj Maj" wystąpią:

Krzysztof Schmyt – solista Teatru Wielkiego
Prof. Marcin Zalewski – kierownik muzyczny
Zespół muzyki dawnej Canor Anticus w składzie:
Marcin Zalewski – lutnia, viola da gamba sopranowa, lira korbowa, kotły XVIII-to wieczne,
Paweł Zalewski – viola da gamba altowa
Piotr Zalewski – viola da gamba basowa