Koncert wirtuoza fortepianu Tamása Érdi

Z okazji Międzynarodowego Roku Wolontariatu oraz w okresie naszej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej serdecznie zapraszamy wszystkich wolontariuszy Dzielnicy Wola m. st. Warszawy do wzięcia udziału w niezwykłym koncercie niewidomego wegierskiego wirtuoza fortepianu Tamása Érdi.

Koncert odbędzie się 2 grudnia o godz. 12.00 w Zespole Państwowych Ogólnokształcących Szkół Muzycznych im. Grażyny Bacewicz przy ul. Tyszkiewicza 42 w Warszawie.

Projekt współfinansowany przez Miasto Stołeczne Warszawę Dzielnicę Wola,
partnerami są: Instytut Węgierski oraz ZPOSM im. G. Bacewicz w Warszawie.

Bardzo prosimy o mailową rezerwacje miejsc wolontariuszy z Dzielnicy Wola fundacjaart.reif@gmail.com

***
Tamás Érdi urodził się 23 listopada 1979 roku w  Budapeszcie. Jako wcześniak stracił wzrok. Naukę gry na fortepianie rozpoczął w wieku 5 lat pod kierunkiem Eriki Becht i Zsuzsy Kollár. Dzięki stosowanej przez nie specjalnej metody nauczania, mimo braku wzroku artysta potrafi zagrać bardzo wiele utworów muzycznych i 12 koncertów. Miał 8 lat, kiedy po raz pierwszy wystąpił w Vigadó w Budapeszcie. W 1993 roku zdobył II nagrodę na Międzynarodowym Konkursie Fortepianowym im. Luisa  Braille’a w Moskwie, a następnie w 1995 roku, jako najmłodszy uczestnik konkursu został laureatem I nagrody. Mając 15 lat zagrał koncert fortepianowy A-dur Mozarta na Budapeszteńskim Festiwalu Wiosennym z orkiestrą symfoniczną pod dyrekcją  Tamása Vásáryego. W 1994 roku rozpoczął studia w Akademii Muzycznej w Wiedniu pod kierunkiem Imoli Joó, a następnie kontynuował je w Kanadzie, gdzie otrzymał stypendium Royal Conservatory of Music Art, Diploma Solo Program, gdzie był uczniem Leona Fischera, Jenny Regehr i Marka Duranda. W tym okresie systematycznie koncerował poza granicami Węgier m.in. w Bejrucie, Kuwejcie, Bankoku, Toronto, Buffalo, Nowym Jorku i Chicago. Ma w swym repertuarze koncerty Chopina, Webera i Mozarta, które wykonuje ze znanymi orkiestrami symfonicznymi, a jego ulubionym mistrzem jest wybitny pianista i dyrygent węgierski Tamás Vásáry. W 2003 roku ukazała się jego pierwsza płyta CD z nagraniami utworów  Franza Petera Schuberta.
Artysta na zaproszenie Towarzystwa im. Fryderyka Chopina dwukrotnie koncertował pod pomnikiem kompozytora w warszawskich Łazienkach.