Projekty

Ludzie Bitwy Warszawskiej

"Ludzie Bitwy Warszawskiej” - rocznicowy projekt edukacyjno – kulturalny dla młodzieży gimnazjów i liceów związany z 90. rocznicą Bitwy Warszawskiej Muzeum Niepodległości w Warszawie.

Program zajęć:

ludzie i autorytety – cześć artystyczno – historyczna naszego programu będzie się składała z przypomnienia kluczowych postaci Bitwy Warszawskiej / szefa Sztabu Generalnego WP gen. Tadeusza Rozwadowskiego, Naczelnika Józefa Piłsudskiego, gen. Władysława Sikorskiego, porucznika Jana Kowalewskiego, gen Wacława Iwaszkiewicza i wielu, wielu innych tak mało znanych przez współczesną młodzież. Szczególną uwagę ze względu na 150 rocznicę urodzin, zwrócimy na Ignacego Jana Paderewskiego wielkiego pianistę, kompozytora i męża stanu. Ten rok jest rokiem, w którym trzeba przypomnieć tą wybitną postać i jej zasługi w odzyskaniu niepodległości przez Polskę. Patriotyczna postawa Ignacego Jana Paderewskiego w każdej sytuacji może być wzorem dla młodego pokolenia. Tą część zakończymy krótkim recitalem muzycznym (utwory  Ignacego Jana Paderewskiego oraz tak mu bliskiego Fryderyka Chopina). Część artystyczną poprowadzi aktor krótki recital zagra pianista.

prezentacja multimedialna –  zdjęcia archiwalne  od 1918 do 1935  - komentarz historyka - prowadzącego wykład. Omówienie strategii wojsk polskich i bolszewickich oraz podłoża i skutków Bitwy Warszawskiej 1920 roku jak również dalszych losów bohaterów tego wydarzenia.

gra strategiczno-negocjacyjna "Bitwa 1920" opowiada o punkcie zwrotnym wojny polsko-bolszewickiej, o obronie Warszawy w sierpniu 1920 roku. Gracze w 10-osobowych grupach dzielą się na stronę polską i stronę rosyjską. Każdy z graczy pełni funkcję samodzielnego dowódcy oddziałów (postaci prawdziwe, które brały udział w tej bitwie). Gracze dowodzą kilkoma rodzajami jednostek - piechotą, kawalerią i artylerią. Zadaniem strony rosyjskiej jest zdobycie Warszawy, zaś strony polskiej jej obrona i wyprowadzenie kontrataku. Każda z armii ma swoje unikatowe właściwości i manewry odzwierciedlające militarny charakter obu państw w 1920 roku. Gra trwa około 35 minut.

Zajęcia trwać będą ok. 2 godzin lekcyjnych. Na jedno spotkanie ze względu na interaktywną część strategiczną zapraszać będziemy trzy klasy czyli ok. 80 osób wraz z opiekunami.

Zajęcia dla szkół są bezpłatne!

Projekt gry strategicznej:

Maria Reif
Fundacja ART.

.:: 190088 odwiedzin na stronie ::.