"Królewskie Spacery nad Wisłą" - 11, 18, 25 lipca 2009 roku

...zapraszamy na Podzamcze, tam gdzie Wisła wita się z Zamkiem

Królewskie Spacery nad Wisłą
- to plenerowe działania kulturalne w Arkadach Kubickiego i Ogrodach Zamku Królewskiego dla dużych i małych miłośników wieków dawnych, poszukiwaczy skarbów historii i rycerzy umiejętności sztuk artystycznych.
Królewskie Spacery nad Wisłą – to wakacyjny cykl plenerowych działań kulturalnych związanych z historią Zamku Królewskiego, Arkad Kubickiego i Ogrodów Królewskich. Zapraszamy w soboty:  11, 18, 25 lipca oraz 1, 8, 22, 29 sierpnia w godz.11:00 -14:00. Spacerom w otoczeniu Zamku Królewskiego i na jego podzamczu  będą towarzyszyć motywy przewodnie, dlatego każda sobota będzie inna i urozmaicona.

Zapraszamy więc:

- 11 LIPCA - od godziny 11:00-14:00 na familijną, sobotnią wycieczkę tym razem
pt. Kwietny Ogród Jego Królewskiej Mości.

W programie:

• 11:00 uroczyste otwarcie przy dźwiękach rogów
  • zwiedzanie Arkad - od 11:00 co 30 minut  do 13:30 spod północnej ściany Arkad wyruszać będą  wycieczki z przewodnikiem.
  • Koncert Zespołu Muzyki Dawnej Canor Anticus   „Muzyka u Króla Jegomości ” o 11:30 i o 13:00  zapraszamy dzieci do wysłuchania historii jak i gdzie  powstawała muzyka w wiekach dawnych. Dzieci zobaczą stare instrumenty: rodzinę violi da gamba, lutnię, lirę korbową, złóbcoki, rogi myśliwskie.
  • warsztaty plastyczne od 11:00 na przepięknych Ogrodach Królewskich – plastycy miłościwie nam panującego, pomagać będą w wykonywaniu królewskich słoneczników, które potem będzie można osobiście zasadzić na królewskiej łące. Pracom plastycznym towarzyszyć będzie muzyka z epoki baroku.

- 18 LIPCA - od godziny 11:00-14:00 zapraszamy na kolejną familijną, sobotnią wycieczkę nad Wisłę przy Zamku Królewskim tym razem spotkanie pt.  Arlekinada” – zabawa pantomimiczna dla wszystkich.

W programie:

• 11:00 uroczyste otwarcie
  • spektakl   „Od błazna do klowna ” o 11:30 i o 13:00  pantomimiczno-muzyczny spektakl utrzymany w formie zabawy błazeńskiej, z której znanych było wielu królewskich „żartownisiów”
  • warsztaty plastyczne od 11:00 – Świat marionetki – wykonywanie konstrukcji marionetek płaskich – jednych z najstarszych stosowanych w teatrze lalek postaci Arlekina, Kolombiny, Pierota czyli teatr dell’arte.

- 25 LIPCA - od godziny 11:00-14:00 zapraszamy na kolejną familijną, sobotnią wycieczkę nad Wisłę przy Zamku Królewskim tym razem spotkanie pt.  Jeden dzień życia króla Stanisława Augusta – zabawa pantomimiczna dla wszystkich.

• W programie:

• 11:00 uroczyste otwarcie – wspólne napięcie wskazówki zegara i pobudka Jego Królewskiej Mości.
  • spektakl   „Ku czci Stanisława Augusta ” o 11:30 i o 13:00  wierszowana próba do spektaklu przygotowywanego przez dworzan Jego Królewskiej Mości  w wykonaniu aktorów Teatru Atlantis
  • warsztaty plastyczne od 11:00 - Zegar słoneczny - konstrukcja i działanie- wykonywanie swojego zegarka słonecznego.

Zapraszamy serdecznie!

Królewskie spacery nad Wisłą są częścią Festiwalu Sztuki nad Wisłą PRZEMIANY - nowego Festiwalu dla Wisły i Warszawy, w ramach przygotowań do uzyskania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury 2016

Projekt powstał dzięki finansowemu wsparciu m. st. Warszawy.

>> Galeria zdjęć z dotychczasowych Spacerów.